Reiseforsikring er noe alle bør skaffe seg før man drar ut på ferie. Med reiseforsikring er man sikker på at eventuelle kostnader knyttet til skader og sykdommer blir dekket dersom uhellet skulle inntreffe. I Norge har man et stort utvalg av gode reiseforsikringer. De fleste har gode dekninger som f.eks  ubegrenset for reisesyke og hjemtransport. På hjemmesiden til Norsk Familie Økonomi kan man finne kåringen av de beste reiseforsikringer for 2017.

De fleste reiseforsikringene er av typen “helårs” noe som betyr at forsikringen gjelder for ett år, men dette betyr ikke at du kan oppholde i utlandet i et år i strekk. De fleste reiseforsikringer dekker som regel  bare 60-75 dagers ferieopphold i utlandet om gangen selv om det er en helårs forsikring. Skal man ha forsikringen utover de 60-75 dagene må man kjøpe noe som heter “utvidet reiseforsikring”, og denne er svært dyr. Prisen er godt over 50kr om dagen for denne utvidelsen.  For en ferie med varighet på 6 måneder eller mer kan dette bli fort svært dyrt.

En liten prissjekk

Med mål å finne den billigste reiseforsikringen for 6 måneders varighet, tok jeg kontakt med de beste forsikringsselskapene som ble kåret av Norsk Familie Økonomi  for 2017. Målet mitt er kombinere en vanligs helårs reiseforsikring som dekker 60-75 dager og deretter legge til en utvidelse slik at den totale lengden blir 6 måneder.

Før jeg tok kontakt med selskapene besøkte jeg nettsidene deres for å finne ut mer om utvidet reiseforsikring. Det som jeg umiddelbart oppdaget er at det ikke var helt enkelt å finne hva ut denne utvidelsesforsikring koster hos de øvrige selskapene. Noen nevner at de har denne utvidelsen, men at man må manuelt forespørre om pris ved å ringe deres kunderservice eller sende en e-post. Mens andre hadde nesten ingen informasjon om utvidelse av reiseforsikring.

For å gjøre det enklere forespurte jeg om pris på en helårsforsikring pluss en utvidelse på 3 måneder – vel inneforstått at dette kun er 5 måneder og -+15 dager og ikke 6 måneder. Her er prisene:

Tryg:
5493kr for 3 måneder utvidelse + 1859kr for helårsforsikring =  7352kr.

Frende:
8500kr for 3 måneder utvidelse + 1356kr for helårsforsikring =  9856kr.

Storebrand:
Har ikke utvidelseforsikring men man kan tegne helårsforsikring med 120 dagers opphold. Denne koster 4724 i året. Denne blir altså ikke aktuelt siden det kun er 4 måneder. Jeg prøvde å få pris utover 4 måneder men fikk ikke noe konkret svar.

Codan forsikring:
Har samme opplegg som Storebrand. Deres Reiseforsikring Pluss med 120 dagers koster derimot 6601kr i året. Dette er igjen kun for 4 måneder og etter å ha spurt deres kunderådgiver om utvidelse utover 4 måneder fikk jeg svar at de ikke har et slikt tilbud.

Sparebank1:
Har ikke utvidelsesordning, men de har en helårsforsikring som dekker 180 dagers ferie opphold. Men denne forsikringen koster 846kr i måneden. Det betyr altså en totalt sum på: 10152kr!

DNB Reiseforsikring:
 DNB Reiseforsikring  som vant best i test, dekker kun 60 dager i helårsforsikringen noe som gjør at den blir svært dyr for et lengre opphold. Jeg forespurte likevel deres kunderådgiver og fikk i svar at prisen kom til å overstige 10000kr for selve utvidelsen.

Totalt sett er det Tryg som har det beste tilbudet på 7352kr. Tryg dekker 70 dagers opphold fra deres standard pluss forsikring, noe som gjør at totalt antall dager dekket i dette tilbudet blir  5 måneder og 10 dager.

Et alternativ

Etter å ha sjekket litt rundt på nettet fant jeg en reiseforsikring kalt World Nomads. Dette er en internasjonalt reiseforsikring som ofte blir anbefalt av backpackere. Denne forsikringen er ikke en helårsforsikring og man tegner kun for antall måneder man er på ferie. Etter en kjapp sjekk på deres nettside finner man ut at en forsikring på 3 måneder koster 270 Euro mens 6 måneder koster 496 Euro noe som tilsvarer ca. 4600kr. Selv om forsikringen ikke har samme dekningsgrad som de norske reiseforsikringene, er den ikke så mye dårligere sett i forhold til pris. Den store fordelen med  World Nomads er at man kan tegne eller utvide forsikringen mens man er på ferie. Jeg anbefaler likevel at man sjekker nøye på deres forsikringsbeskrivelse slik at man er inneforstått på  hva som blir dekket og ikke dekket.

Beste fra begge verdener

Ved å kombinere en vanlig norsk reiseforsikring som dekker 75 dager så deretter legge til forsikringen fra World Nomads som gjelder fra den dagen den norske forsikringen går ut, kan man redusere forsikringskostnader ganske drastisk. En standard norsk helårs reiseforsikring koster rundt 120kr i måneden eller rundt 1500kr i året. Kjøper man 3 måneder reiseforsikringen fra World Nomads vil det koste rundt 270 Euro noe som tilsvarer litt over 2500kr. Så for 5,5 måneder vil totalkostnaden bli 4000kr.  Dette er altså 3352kr rimeligere enn det billigste tilbudet fra Tryg. Med dette opplegget vil man få 2,5 måneder med norsk reiseforsikring som har noe bedre dekningsgrad og deretter 3 måneder med World Nomads.

At man ikke trenger å forhåndstegne forsikring hos World Nomads bidrar til en økt fleksibilitet. Skulle man f.eks ikke ønske å reise mer enn de 60-75 dager, trenger man ikke å tegne forsikring hos World Nomads og slipper dermed unna med  å kun ha den norske reiseforsikringen. Det kan også hende at man ønsker å reise hjem en kort tur for å besøke  venner og familie innen de 60-75 dagene. Når man er hjemme blir den norske forsikringen nullstilt og man får dermed nye 60-75 dager med forsikring når man skal ut og reise igjen. Man slipper å tegne en utvidet forsikring eller World Nomads.

Uansett hvilken forsikring man velger er det viktig å ha god dokumentasjon på utstyr, sykehusopphold, attester o.l., slik at eventuelle krav mot forsikringsselskapet blir enklere.