En del av reise er å forberede seg godt på forhånd slik at det meste er på plass før man reiser. Det er en kjedelig prosess, men nødvendig, spesielt hvis man skal ut og reise en lengre periode. Hvilke forberedelser man gjør er også delvis avhengig av hvilke behov man har, hvor man skal reise og hvor lenge reisen skal vare. Med andre ord; det fins dessverre ikke en ultimate sjekkliste som gjelder for alle. Under har jeg sammenfattet en sjekkliste basert på de forberedelser jeg har gjort for en 6-måneders reise gjennom Asia. Jeg håper lista kan være til hjelp til å gi dere en pekepinne på hva dere eventuelt trenger for deres egen reise.

1 Reiseforsikring

Reiseforsikring er svært viktig å ha uansett hvilken type reise man foretar. Når man reiser til utlandet mister man alt det sikkerhetsnettet som man har hjemme. Man er i et fremmed land med andre normer,  regler og hygiene. Uforutsette ting kan derfor skje og det er derfor helt essensielt at man har et sikkerhetsnett i form av en reiseforsikring. Med en reiseforsikring kan man få dekket medisinsk hjelp, hjemtransport, tap av reiseeiendeler. Les gjerne min blogg; “Beste reiseforsikring med 6 måneders varighet?” for å finne den beste reiseforsikring.

2 Reisevaksine

Vaksine er kanskje ikke nødvendig å ta dersom man reiser innad Europa og andre I-land, men så fort man reiser til kontinent som Asia, Afrika og Sør-Amerika er det helt nødvendig å ta vaksiner mot de kjente smittene og sykdommene som finnes i disse områder. Folkehelseinstittutet (FHI) har en veldig god og informativ nettside om hvilke vaksiner som er anbefalt å ta og hvilke som man kan vurdere å ta basert på eget behov.

For Asia-reise har jeg tatt følgende vaksiner:

 • dTP-IPV; dette er en kombinasjon vaksine mot difteri, tetanus, kikhoste og polio. Jeg tror alle barn i Norge får denne vaksinen. Jeg tok i alle fall  denne vaksinen da jeg var 8-9 år, og det var derfor nødvendig å friske opp med ny dose.
 • Tyfoidfeber; Det er tydeligvis stort dødsfall (600 000 årlig) på grunn av denne sykdommen i Asia
 • Hepatitt A og B; Det er spesielt stor utbredelse av Hepatitt A i Asia, men jeg valgte å ta Hepatitt B også

3 Visum

Mange land krever at man har visum for å få adgang til landet. Det er derfor veldig viktig å sjekke på forhånd om trenger visum til de landene man skal reise til. Norge er heldigvis blant de landene som har en gode avtaler med landene i Asia og man får som regel visum ved grensen (immigrasjonen) som varer alt fra 15 dager til 90 dager. Skulle man ønske å oppholde seg i et land lengre enn det visum man får ved grensen tillater, må man skaffe seg et “vanlig” visum på forhånd via de respektive ambassadene. Eventuelt kan man skaffe seg en utvidelse når man er i landet. Men dette vil da påløpe en kostnad. En annen metode som mange backpackere ofte benytter er noe som heter “visa-run”. Denne metoden går ut på man reiser til et annet land (ofte naboland for å redusere kostnad) for så å komme tilbake til landet man ønsker å bli lenge. Ved innreise vil man da få “nytt” visum.

Jeg har personlig ikke skaffet meg noe visum på forhånd da de fleste landene jeg skal besøke vil tilby visum på grensen. Det eneste landet som jeg nok kommer til å skaffe meg et vanlig visum til er Vietnam, da landet kun gir visum for 15 dager ved grensen.

 

4 Penger

Det er nesten umulig å ikke snakke om penger når man skal ut og reise. Hvor mye man skal sette av til reisen er individuelt og varierer svært mye fra person til person. Men de 4 store kostnadspostene for uansett type reise er;

 • Transport
 • Overnatting
 • Mat
 • Utflukter

Dersom man klarer å redusere kostnadene for de 4 postene over gjennom å finne billige fly-, tog-, og bussbilletter, bruke vandrerhjem til overnatting og spise billig gatemat kan man slippe unna med et lavere reisebudsjett.

Personlig har jeg i mål å reise billigst mulig, men samtidig har rom for å bruke noen ekstra kroner for å ha det litt godt av og til. Asia (spesielt sør-øst Asia) er heldigvis et rimelig sted å være i og budsjettet for en 6 måneders reise er nok lavere enn andre steder i verden.

5 Bank- og kredittkort

Det blir ofte anbefalt å reise med flere kort slik at man har et backup dersom noe uheldig skulle skje. For meg personlig har jeg med meg 4 kort kort hvorav;

 • 1 kredittkort (visa) fra BankNorwegian
 • 2 debetkort (visa) på 2 forskjellige konti fra S’banken (tidligere Skandiabanken)
 • 1 debekort (visa electron) fra Nordea.

Mitt hovedkort blir kredittkort fra BankNorwegian, da det gir meg poeng ved kjøp, gratis ved uttak av penger samt ekstra sikkerhet dersom noe skulle skje. Et av kortene til S’banken vil jeg bruke som reserve kort mens det andre kortet vil jeg bruke som backup sammen med Nordea-kortet.

NB! Det er viktig å aktivere for utenlandsbruk for de kortene som man skal ta med på reisen. Det er ofte enkelt å gjøre dette via nettbanken ved å aktivere de regionene man ønsker å tillate kortene å fungere i.

6 Personlig hygiene og medisiner

Igjen er dette også subjektivt, men det er kanskje nødvendig å snakke med fastlegen slik at man får skrevet ut de nødvendige medisinene som man trenger til reisen. Personlig har jeg alltid med meg smertestillende medisiner som Paracet (som er reseptfritt). Og som en ekte asiater er det obligatorisk å ta med en eller annen form for tiger balsam (mors ordre!) Jeg har også med meg mygg/innsektspray, da det ofte er smittekilde til en del sykdommer i Asia.

Når det gjelder personlige hygiene er det ting som man enkelt får kjøpt overalt, spesielt i Asia. Det er derfor veldig opptil den enkelte å avgjøre hva som tas med på reisen

7 Reiseplan

Det er ikke alltid enkelt å følge en plan når man reiser, da det ofte kan oppstå situasjoner der man må endre rute eller gjøre andre endringer underveis i reisen. Men jeg syns det er allikevel viktig å ha en reiseplan, slik at man får et overblikk over de stedene man virkelig ønsker å besøke til gitte tider. En reiseplan er egentlig en slags prioriteringsliste som får deg til holde fokus på de tingene som betyr mest for deg samt holde deg til innenfor gitte tidsrammer (som f.eks visums lengde). Samtidig bør ikke en reiseplan bør være for streng slik at man ikke får mulighet til å ta sidesprang.

8 Klær

Ta med nok klær men ikke for mye. Lommeregelen er å ta kun nok klær for en uke. Man har som regel mulighet til å vaske klær underveis. Et annet tips er ikke å ta med bomull klær på reisen. Bomull tar lang tid å tørke og håndtere lukt og svette dårlig. Bruk  klær laget av polyester eller andre tekniske materialer, da de håndter lukt og svette svært bra. I tillegg tørker de også veldig fort. Jeg foretrekker personlig  klær laget av ull da de svært gode på temperatur-regulering, svette og lukt samt tørker svært bra.

9 Sikkerhet

Dette er nok et svært viktig punkt, spesielt om man reiser alene. Jeg anbefaler at man gjør forhåndsundersøkeler på de landene eller stedene man ønsker å besøke slik at man vet hva man kan forvente seg i forhold til sikkerhet. Ting som; er det trygt å oppholde seg ute etter solen har gått ned? Bør man unngå visse gater eller områder? Har man en plan hvis noe uheldig skulle skje? I tillegg er det en del praktiske  ting man kan forberede på forhånd før man drar ut og reiser. Under finner man noen tips basert på de forberedelsene jeg har gjort.

 • Alltid ha 2x 100 dollar kontant på forskjellige steder i bagasjen din. Skulle noe skje så kan du få hjelp ved bruk av disse penger.
 • Aldri ta med deg passet ut – ha det i hotelet/overnattingstedet – gjerne i en safe.
 • Ta 2 farge-kopier av passet og ha alltid den ene kopien med deg overalt.
 • I tillegg skann og kopier viktige dokumenter (inkl passet) og send dem til din e-post samt lagre dem i en minnepenn.
 • Skriv ned viktige numre i en fysisk notatblokk. Skulle all elektronikk feile – kan du fortsatt finne fram de viktige numre. Med viktige numre så menes det telefon numre til; familie, ambassade, reiseforsikring. I tillegg bør du også notere ned passnummer og forsikringssummer.
 • Hvis det er for godt til å være sant – da er det for godt til å være sant.

10 Tilbring tid med nærmeste familie og venner

Du kommer til å være borte lenge og det svært viktig å tilbringe så mye tid som mulig med familien og venner før du drar. Hold dem gjerne informert hvor du er underveis, slik at de kan være beroliget!

11 Smil, vis respekt og ta vare på miljøet

Mitt siste punkt er svært enkelt, men som jeg tror en del glemmer; vi er svært heldige å ha den muligheten til å reise og oppleve andre land og kulturer. Ikke mange får den muligheten. Det er derfor viktig å ta med smilet ditt – smil til verden og verden vil som regel smile tilbake.  Når du reiser så vil du oppleve at mennesker er ikke så ulike som man tror. I bunn og grunn ønsker vi alle sammen ønsker å være lykkelige. Det er derfor viktig å vise respekt til mennesker du møter uansett hvordan de ser ut eller hvilke type jobb de har. Vi er bare gjester i deres land og vi har et ansvar å være høflige og gjøre minst mulig harme på stedet. Det kan hende vi skal reise vekk om noen uker, men det fins mennesker som bor på stedet og de må rydde etter oss. Så prøv å være skånsomt mot miljøet!