Et vanskelig valg som mange står ovenfor når man er i Laos og har tenkt å dra til Vietnam er hvordan man nettopp skal gjøre dette. Laos grenser Vietnam i øst, så å krysse over grensen på land virker logisk på samme måte som man krysser grensen fra Thailand til Laos. Dessverre holder ikke veiene i Laos samme standard som det er i Thailand og det å ta buss eller bil i Laos ofte er risikofylt. I tillegg er sjåfører i Laos og kanskje i Sør-øst Asia generelt, kjent for å kjøre som villmenn.  Disse momentene danner ofte grunnlaget til at mange velger å ta fly over fra Laos til Vietnam. Med fly vil det  kun ta 1-2 timer, mens det må regnes med 24 timer eller mer med buss. Fly er dessuten langt behageligere enn buss med hensyn til komfort. Men det kommer også med en høyere prislapp, ofte 3-4 ganger dyrere.

Buss-turen fra Luang Prabang til Hanoi har ofte blitt kalt ”the ride from hell” eller ”reisen fra helvete” på norsk på en del blogger jeg har lest. Mange anbefaler at man heller tar fly og at de kronene man sparer er ikke verdt de forferdelige opplevelsene man kommer til å få. Jeg må være ærlig å innrømme at jeg var ganske nølende etter å ha lest omtalene om denne reisen. Men jo mer jeg leste desto mer nysgjerrig jeg ble. Hva kan egentlig gå galt? Jeg er dessuten vietnameser og kommunikasjon skulle ikke være et problem siden jeg kan språket – i hvertfall så lenge folk snakker vietnamesisk! Dessuten så hadde jeg veldig lyst å krysse Vietnam på land for å få den følelsen å faktisk krysse grensen på mine egne bein! Etter å ha gått rundt og tenkt på dette et par dager i Luang Prabang, bestemte jeg meg å booke en bussbillett til Hanoi!  Siden jeg nå skriver denne artikkelen betyr det at jeg har overlevd reisen! Jeg skal prøve i denne artikkelen å gi dere et innblikk i hvordan denne reisen egentlig er, hva dere bør forberede på og generelle ting dere bør passe på.

 

Billett

Det er svært enkelt å skaffe seg bussbillett til Hanoi fra Luang Prabang. Man kan finne mange tur-operatører spesielt rundt natt markedet området. Det er også mulig å spare litt penger ve å kjøpe billett direkte ved buss-stasjonen. Ulempen er at stasjonen ligger ca. 4km sør for sentrum. Så kostnaden for tuk- tuk til busstasjonen vil nok utgjøre forskjellen på den totale prisen. Jeg anbefaler at man booker ved et tur-operatør da billetten ofte inkluderer henting fra hotellet/hostellet/gjestehuset ditt, slik at du slipper å ta tuk-tuk eller taxi til buss-stasjonen. Prisen for buss-billeten ligger på pluss/minus 38USD avhengig hvilken operatør du booker fra. Billetten inkluderer som nevnt henting fra ditt hotell/hostel.

Det kjøres en buss daglig fra Luang Prabang til Hanoi og denne har avreisetidspunkt kl 1800 på ettermiddag. De fleste operatører vil reklamere med at turen vil ta 24 timer, men dette er sannhet med litt modifikasjoner, da det alltid vil ta mer tid enn det blir oppgitt. At det blir forsinkelser er noe som man må regne med når man tar transport i Sør-øst Asia, spesielt med buss. Siden turen vil ta over 24 timer vil bussene som kjører denne strekningen være av såkalt ”sleeper-bus” eller sovebuss på norsk. Disse bussen har sove-seter istedenfor sitte-seter som man er vant til her i Norge. Sove-setene er ikke helt rett dog, da det er en liten helling på ca. 10 grader. Man kan også vri settet opp til ca. 20-30 grader slik at man kan sitte. En annen ting som er viktig å merke seg er at det er ikke toalett i bussene! Selv om bussene vil stoppe hver 3-4 timer for toalett-pause og mat, er det viktig å gjøre en del forberedelser til denne turen.

 

Mat og drikke

For min del var mine forberedelser mest av det mentale slag. Jeg har lest mange skrekk-historier om denne buss-turen og det er viktig å ha tankene fokusert på at ”alt kan skje”. Men samtidig er det viktig å tenke at dette er et eventyr og en opplevelse for livet! De praktiske forberedelser jeg gjorde var blant annet å kjøpe nok drikke og mat for hele reisen. Selv om bussen vil stoppe på flere steder underveis hvor man kan kjøpe mat, er det nok tryggest ikke å spise mat på disse restaurantene, da hygienet sannsynlig er dårligere enn ved turist-steder. Man har rett og slett ikke lyst å bli matforgiftet på en buss som ikke har toalett! Maten jeg kjøpte til turen var tørket bananer og søtpoteter. Dette er mer snacks enn ordentlig mat, men de fyller magen godt samtidig som de er sunn snacks! I tillegg er viktig å ha med nok drikke, men samtidig ikke drikke for mye under bussturen, nettopp pga mangelen av toalett. Jeg tror hvis man virkelig må gå på toalett så kan man spørre sjåføren om å stoppe på en veikant, men det er litt kjedelig å la alle i bussen vente på deg! Fordi avreise tidspunktet er kl 1800 på ettermiddag er det også viktig å få i deg en tidlig middag. Men spis gjerne ting som du er sikker på og ikke noe som kan gi deg fordøyelsesproblemer.

 

Klær og diverse

Selv om du vil få utdelt et teppe er det viktig ta med deg en lang bukse og genser/jakke ombord i bussen, da aircondition i bussen ofte står på maks og det kan bli ganske kjølig. Jeg tok denne bussen i slutten av Januar og klimaet var ganske kaldt jo nærmere du kommer til Hanoi.  I tillegg sørg for at du har sovemaske og ørepropper! Ta med gjerne lydbøker eller musikk og tiden vil garantert gå raskere!

 

Visum

For å komme til Vietnam krever at du har Visum. Jeg hadde allerede laget et visum I Thailand som var gyldig for 90 dager. Visumet kostet nesten 1000NOK, så jeg anbefaler å lage visum i Norge før man reiser til Vietnam, da det er mye billigere enn i Thailand. Dersom man har tenkt å oppholde i Vietnam mindre enn 14 dager så kan man få gratis visum ved ankomst (visa-on-arrival) ved grensen.

 

Penger

Du bør bruke opp alle Kip-ene (Laos penger) før du krysser over til grensen til Vietnam. Kip er ganske ubrukelig i Vietnam og det er også litt vanskelig å finne steder som veksler til Vietnamesisk Dong. Jeg anbefaler heller ikke å veksle til Vietnamesisk Dong i Luang Prabang, da du får ganske dårlig rate her. Det er bedre at du skaffer deg noen dollar slik at du har ”backup” penger i tilfellet det skulle skje noe under reisen. Jeg pleier alltid å ha med meg 100USD. USD er veldig verdsatt i Sør-øst Asia og kan ofte brukes istedenfor den lokale myntenhet.

 

Reisen starter – i bussen

Da hadde avreisedagen kommet. Jeg ble hentet med tuk-tuk fra hostellet mitt rundt klokka 1700. Tuk-tuken kjørte så videre for å plukke opp andre reisende som også hadde booket samme reise.

Etter rundt en halv time ankom vi til buss-stajsonen som ligger ca. 4km sør for byen. Etter ankomst ble vi bedt av personalet ved stasjonen å konvertere billetten vi hadde fått til ”gyldig” buss-billett. Dette gjøres ved å gå til billett-luka der jeg leverte inn passet og billetten. Etter en kort stund fikk jeg tilbake passet og den gyldige billetten. Det var altså denne billetten jeg måtte vise til buss-mannskapet for å komme ombord i bussen. Et generelt tips når man tar buss i Asia er at man alltid tar med seg viktige eiendeler, som pass, penger o.l. inn i bussen. Resten kan man ha i bagasjerommet. Jeg hadde derfor alltid med meg min dagstur ryggsekk med mine viktige eiendeler inn i bussen.

Det første man merker når kommer ombord i sovebussen er at det er 3 rader med seter, hvor 2 seter er køyet opp på hver rad. Slik jeg opplevde så fikk vi ikke setenummer, men ble bare anvist til det setet vi skulle ligge. Å ligge på topp-sete har den fordelen at man har ganske stort vindu og kan nyte utsikten. Ulempen er at må klatre opp og ned når man skal av/på bussen.

Det nederste settet, som jeg fikk, har svært begrenset med utsikt, men har den fordelen at man slipper å klatre opp og ned.  Setene er ifølge min mening svært behagelig å ligge på, selv om det ikke er helt rett. Men jeg kan innbille meg at de med lange bein kan slite litt med plass. Det var f.eks ikke noen steder å plassere min ryggsekk og jeg var nødt til å plassere ryggsekken mellom beina. En annen ting som alle måtte gjøre før man gikk ombord i bussen var å ta av skoa og legge dem i en pose. Denne posen tok man med seg ombord i bussen.

Av en eller annen merkelig grunn blir ofte disse sove-bussene utstyrt med disco-lys i bussen. Etter ombord stigningen fikk jeg følelsen av å ha kommet opp i en party-buss eller en discobar. Det ble også spilt også ganske høy vietnamesisk musikk i tillegg. Men heldigvis  skrudde sjåføren av både musikk og lys kort tid etter avreise

Jeg hadde på forhånd hørt historier der bussjåføren tar sterke medisiner for å holde seg våken for å kjøre lange strekninger. Det har også vært flere tilfeller der dette endte i trafikkulykker. Det var derfor beroligende å oppdage at denne bussen jeg tok hadde ikke bare en men heller tre sjåfører. De byttet imellom med å kjøre slik en av dem kunne hvile.

Etter å ha funnet til rette i mitt sete, tok jeg på sovemaske og ørepropper samt fyrte opp en lydbok. Med dette oppsettet følte jeg at jeg hadde det ganske behagelig og kunne sove. Selv om veiene i Laos er ganske dårlig og man vil merke at bussen rister ganske mye så var det ikke så ille at man ikke kunne sove. Det verste var imidlertid all den tuting som sjåføren konstant gjorde. Tuting i Sør-øst Asia er veldig vanlig og meningen med det er å si ifra til andre trafikanter at man er på veien. Men med ørepropper så var det ikke så ille som jeg hadde forventet.

Jeg merket også at det ble ganske kjølig i bussen etterhvert og selv om vi fikk utdelt et teppe, var det ikke nok til å holde meg varmt. Jeg måtte da ta på meg både genser og boblejakke i tillegg til teppet. Jeg hadde også på meg joggebukse.

 

Ankomst ved grensen

Bussen plukket flere og flere passasjerer langs veien mot grensen til Vietnam. Disse var for det meste enten Laos eller vietnamesere. Før vi kom til grensen var bussen full og det var noen som lå langs gå-gangen i bussen. Dette gjorde det litt vanskelig å komme inn/ut av bussen, da jeg måtte klatre over disse menneskene.  Bussen gjorde også et par stopp for toalettbesøk, før vi ankom grensen, kalt Nam Can, kl 0600 neste morgenen.  Turen hadde da gått uten nevneverdige hendelser og jeg sov for det meste av tida. Siden grensen ikke åpner før kl 0700, stoppet bussen ved grensen og ventet der. Det var nok den beste timen i hele turen, da det var uten risting, støy og tuting!

Da klokka viste 0700, ba sjåføren alle utlendinger om å komme ut av bussen, hente sin bagasje og deretter gå til en bygning på Laos side av grensen for å stemple ut av landet.  Utstempling var en grei affære, da det var bare å levere inn passet samt et utfylt utreise-skjema (som man fikk da man ankom landet) til personen i skranken. Hvis man ikke har dette skjemaet eller har mistet det, må man spørre om et nytt skjema og deretter fylle det ut.

Da utstempling var unnagjort gikk jeg ut av lokalet og deretter over en liten bro som fører til den vietnamesiske delen av grensen! Rett etter broa, kunne man se en bygning hvor det står Immigration på. Det var altså her man blir stemplet inn i landet. Jeg fikk imidlertid ikke lov å komme inn bygningen med engang og måtte vente utenfor.  Etter noen minutter venting, fikk jeg beskjed om å komme inn i bygningen. Da hadde også hele utlending-gruppa fra bussen samlet seg i denne bygningen.

I likhet med utsjekking fra Laos side, gikk også innsjekking på vietnamesisk side ganske smertefritt. Jeg leverte passet mitt (med 90 dagers visum) til en herre i skranken og et par minutter senere fikk jeg tilbake passet mitt ferdig stemplet! Rett ved siden av skranken var det en skanner-maskin hvor jeg ble bedt å legge min bagasje til skanning. For å være helt ærlig så jeg vet ikke om maskinen faktisk fungerte eller ei og operatørene der virket ganske slappe – kanskje det fortsatt var tidlig på dagen?

Uansett, etter skanning fulgte jeg skilte ”exit” og gikk ut av bygningen. Jeg er nå offisielt i Vietnam og halve reisen var unnagjort!

 

Fra grensen kjørte bussen videre mot Hanoi. Veien virket litt bedre i Vietnam, men sjåføren fortsatte med tuting. Rundt klokka 1300 stoppet bussen ved en restaurant og det var her man hadde mulighet å få seg ordentlig mat samt gå på do. Jeg tok ikke sjansen å spise her, men merket at de fleste fra bussen gjorde det. Vi stoppet der i ca. halv time.

 

Uventet bussbytte

Rundt 100km fra Hanoi fikk vi beskjed å bytte buss. Dette gjaldt alle som skulle videre til Hanoi. Jeg var veldig overasket over dette, da jeg ikke visste at vi måtte bytte buss. Reiseoperatøren der jeg bestilte billetten hadde ikke nevnt om dette, heller ikke de bloggene jeg hadde lest på forhånd. Nølende gikk vi ut av bussen og hentet bagasjen vår. Heldigvis kom en mindre buss ganske umiddelbart og parkerte ved siden bussen fra Luang Prabang. Vi ble fortalt å hente bagasjen vår og komme ombord i den lille bussen.

Denne lille bussen er en slags lokalbuss, men var svært behagelig å sitte i. Bussen var romslig og hadde gode seter. Men fordi det er en lokalbuss, stoppet bussen så fort den ser noen som vinke etter bussen på veien! Og slik fortsatte bussen hele veien til Hanoi. Etter en stund var bussen stappfull og mannskapet begynte å legge platikkstoler langs gangen slik at folk kunne sitte.  Vi var heldige siden vi kom ombord litt tidlig, slik at hele gjengen fra Luang Prabang-bussen fikk sitteplass.

 

Ankomst i Hanoi

Etter 2 lange timer i den lokale bussen ankom vi hoved busstasjonen i Hanoi. Denne buss-stasjonen ligger ca. 6 km fra sentrum og vi måtte få transport til byen.  Da vi gikk av bussen ble vi møtt av en haug med taxi-sjåfører, både mopedtaxi (“xe om” på vietnamesisk) og vanlig taxi som ville tilby oss transport. Heldigvis kunne jeg språket og klarte å få til en transport for 5 personer for 200k Dong til Old Town (turistdistriktet) i Hanoi. Dette tilsvarer rundt 70NOK eller rundt 15NOK per pers. Dette var en bra deal!

 

Konklusjon

Hele bussturen fra Luang Prabang i Laos til Hanoi tok 27 timer. Jeg hadde forhånd forventet en tur fra helvete, men opplevde bussturen som behagelig uten problemer eller vanskeligheter. Hadde jeg igjen fått valget om å ta buss eller fly ville jeg uten å nøle velge førstnevnte igjen. For meg var det et eventyr og en opplevelse. En slik reise gir også et innblikk i hvordan de lokale reiser. Dessuten så kan man nyte det fine landskapet langs veien. Så ikke vær redd, ta bussen!

Oppdatering; se også min vlogg!