Etter å ha tilbrakt en tid i Nord Thailand er det mange som velger å krysse til nabo-landet Laos på land. Dette er faktisk en rute som svært mange backpackere foretar som en del av ruta gjennom Sørøst Asia. Mange velger i tillegg å kombinere grensekryssingen med Slow Boat på Mekong-elva til den populære byen Luang Prabang i Nord Laos. Hele prosessen kan virke litt komplisert ved første øyekast og en del velger derfor å kjøpe en reisepakke som inkluderer grenseovergangen, transport og Slow Boat. Dette kan fort koste en del penger men kan være betryggende for de som er mindre kjent i området eller ønsker å ha mindre bekymringer. For min del var målet å reise billigst mulig og jeg valgte derfor å gjøre alt dette manuelt på egenhånd (DIY – Do It Yourself). Jeg kan etter å ha gjort dette meddele at prosessen faktisk er ganske rett fram og enkel. Under er en beskrivelse på hele prosessen med start fra Chiang Rai:

Det første man gjør er å kjøpe mat, drikke og snacks i Chiang Rai da turen vil ta mange timer og maten i båten er ganske dyr.  I tillegg anbefaler jeg også å veksle 35 USD (gjerne 50 USD så man har litt ekstra å gå på), da dere vil ha bruk for dette ved grenseovergangen. Jeg kommer tilbake til dette litt senere i artikkelen.

Grensebyen på Thailands side heter Chiang Khong og det er denne byen vi må komme oss fram for å krysse grensen over til Laos. Heldigvis er det en lokal bussforbindelse mellom Chiang Rai og Chiang Khong. Denne bussen starter fra og med klokka 0600 om morgen og går hver time fram til kl 1700 på ettermiddag. Bussen står i terminal 1, midt i sentrum nær Night Bazar (natt markedet). Det er en rød buss med Chiang Khong skiltet på – så det er vanskelig å ta feil. Bussen vil bruke ca. 3 timer for å komme til Chiang Khong og koster 65 Baht. Det er som er viktig å merke her er at dersom det er nok antall personer som skal krysse grensen,  vil bussen kjøre helt til grensen istedenfor å stoppe i Chiang Khong. Da jeg tok denne bussen var det ca. 10 personer som skulle til Laos og sjåføren kjørte da til grensen. Denne tjenesten vil koste ekstra 35 baht, slik at totalkostnaden for turen er 100 baht. Hadde bussen stoppet i Chiang Khong, måtte man da ta tuk tuk til grensen og prisen for tuk tuk er ofte 50 baht. Man sparer altså litt penger samt slippe å bytte transport til grensen om bussen kjører direkte til grensen.

Fordi Slow Boat forlater kaia i Huay Xai (grensebyen i Laos) kl 1100 er det viktig at man tar kl 0600 bussen og ikke senere. Dette vil gi man litt rom dersom det skulle oppstå noe med bussen eller komplikasjoner ved grenseovergangen.  Etter 3 ca. timer med buss er vi framme ved Thai immigrasjonen. Man går til luka, levere passet til personen som sitter i luka og får et stempel ut av Thailand. Pass på å ha utreise-lappen som man fikk ved ankomst til Thailand. Hvis man har mistet denne må man fylle ut en ny lapp. Denne prosessen er svært enkel og rett fram.  Ved utgangen av Thai immingrasjonslokalet blir man bedt å kjøpe en billett for å ta buss over brua “friendship bridge” til Laos. Denne billetten koster 20 baht. Man har ikke noe valg enn å kjøpe her, da det er forbudt å gå over brua. Her har man også muligheten å veksle penger til Laos myntenheten Kip.

Over brua ankommer vi Laos og Laos immigrasjonslokal. Laos tilbyr Visa on Arrival for de fleste land, men prisen varierer fra land til land.  Med norsk pass måtte jeg betale 35 USD. Visumet er gyldig for 30 dager.  Prosessen er også ganske rett fram; ved ankomst til lokalet vil man få et par skjemaer som man må fylle ut (navn, passnummer, gyldighetdato o.l.) Man trenger ikke å fylle ut informasjonen om bosted. Det er svært viktig at man fyller ut begge skjemaene, selv om det er samme informasjon man fyller ut.

Når det er gjort går man til luka til høyre og leverer pass og skjemaene til personen bak luka. Man vil da bli spurt å betale for Visum. Selv om du også kan betale med Baht  vil man spare en del med å betale i USD. Når betalingen er gjort, går man til luka til venstre – det er her man får utlevert passet med visum stempelet på. Prosessen tar ca. 5-10 min.

Når man har fått passet tilbake er det bare å gå videre til sikkerhetskontrollen. Her viser man bare passet og et kort øyeblikk senere er man offisielt i Laos! Det er også viktig å merke at i visum-området er det en del personer som prøver å selge pakketurer med Slow-boat. Pakken inkluderer transport fra immigrasjonslokalet ned til kaia samt billetten for Slow Boat.  Ikke kjøp dette, da det er dyrere enn å gjøre det selv.  Etter at man har gått gjennom sikkerhetskontrollen vil man bli møtt med mange Tuk-Tuk som står klare for å kjøre folk til kaia eller andre steder. For de som har kjørt Slow Boat pakker, er det bare å hoppe på en av de tuk-tuk bilene.  Siden jeg ikke kjøpte noen pakker prøvde jeg å prute prisen på en av de ledige tuk-tuk bilene ned til kaia. Dessverre virker det som prisen er “fast” på 100 Baht. Vi var flere som prøvde men vi klarte ikke få prisen ned. Turen til kaia tar ca. 15 min.

Etter ankomst på kaia, vil man lett se et skilt som peker opp mot en liten bakke til venstre der man kan kjøpe billett til Slow-Boat. Billetten koster  210000 KIP (1nok = 1000kip) per person og turen tar 2 dager. Båten vil forlate kaia rundt kl 1100 og ankommer den lille byen Prakbeng rundt ca. kl 1700. Man overnatter i Prakbeng og fortsetter turen til Luang Prabang morgen etter.  Ved ankomst til Prakbeng vil man bli møtt med mange selgere som prøver å selge overnatting til en ganske billig penge. Jeg booket et privat rom med eget bad og toalett til 50000kip noe som tilsvarer 50NOK. Dette er ganske billig sammenlignet med f.eks i Thailand. Jeg har blitt fortalt at det er mye dyrere å booke overnatting i Prakbeng på forhånd, så unngå dette.

Prakbeng er en liten by ved Mekong-elva og bortsett fra mat og overnatting er det ikke mye å finne på her. Jeg oppdaget at prisen på mat er relativ ganske høy her sammenlignet med Thailand.

Båten fortsetter videre til Luang Prabang neste dag. Prøv å være ved kaia mellom 0730-0800, for å få de beste sitteplassene i båten. Jeg anbefaler å sitte foran da du får deilig vind og utsikt.  Båten forlater prakbeng ca. kl 0900 og ankommer Luang Prabang rundt kl 1700.

Kaia i Luang Prabang ligger ca. 10 km fra byen og man blir nødt til å skaffe seg transport til byen. Heldigvis er det et slags system ved kaia der man kan kjøpe en tuk-tuk billett til 20000kip. Når billetten er kjøpt er det bare å hoppe på en av de mange tuk-tuk bilene som står parkert langs veien. Turen til Luang Prabang sentrum tar ca. 15 min.

Det kan være lurt å booke overnatting i Luang Prabang på forhånd da man finner mange gode tilbud på tjenester som Agoda, hostelworld eller Booking. I tillegg så slipper man å stresse med å finne overnattingssted etter en lang dag på båten. Skulle man ikke ha booket på forhånd er det plenty av overnattingsmuligheter langs natt markedet i Luang Prabang. Prisen starter fra ca. 30000 Kip for fellessovesal og ca. 100000 Kip for privat rom.

Konklusjon:

Å krysse grensen fra Nord Thailand til Laos er svært enkel og rett fram. Jeg opplevde ingen lureri eller vanskeligheter som det ofte er blitt fortalt om ved disse landegrenser. Det er også en rute som mange backpackers tar, slik at det er svært enkel å stifte bekjentskap med andre reisende. Slow Boat på Mekong elva er også en svært behagelig transport der man kan nyte de fine landskapene samt se hvordan lokale folk lever langs denne enorme elven.

Se min vlogg:https://www.youtube.com/watch?v=83MIPWHmXbA